Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Η Επικοινωνία είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στο Μπάσκετ. Μια ομάδα μπορεί να αποτελείται από πολύ καλούς παίκτες, αλλά χωρίς επικοινωνία, να χάνει συνεχώς. 
Αν θέλετε η ομάδα σας να έχει μια πολύ καλή άμυνα, που οδηγεί τους αντιπάλους σε χαμηλά ποσοστά ευστοχίας, πρέπει να δώσετε έμφαση στην επικοινωνία. 

Πόσες φορές σας έχει συμβεί
Παίζεις μια καταπληκτική άμυνα σε κάποιον αντίπαλο στο «φτερό». Ξαφνικά, δέχεσαι ένα back screen και βρίσκεσαι στο έδαφος γιατί έχασες την ισορροπία σου. Ο συμπαίκτης σου που μάρκαρε τον screener αμύνθηκε τέλεια αλλάζοντας και μαρκάροντας τον παίκτη που κόβει προς το καλάθι. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι εσύ βρίσκεσαι στο έδαφος. Ένας αμυντικός δεν μπορεί να μαρκάρει δύο παίκτες και η ομάδα δέχεται ένα εύκολο καλάθι. Ο αμυντικός του screener θα μπορούσε εύκολα να φωνάξει «Back screen» και να αποτρέψει το καλάθι.

Προσοχή! Η επικοινωνία δεν πρέπει να είναι χωρίς νόημα. Κάθε είδους επικοινωνία πρέπει να έχει κάποιο σκοπό. Μερικά παραδείγματα: 

• Σουτ – Όταν ο παίκτης που μαρκάρεις σουτάρει, φώναξε «σουτ» για να αντιληφθούν οι συμπαίκτες σου ότι ένα σουτ έγινε. Έτσι εντοπίζουν τον αντίπαλο τους πιο γρήγορα και κάνουν block out. 

• Screen – Όταν στήνεται ένα screen, φώναξε «screen» για να πάρουν καλύτερη θέση οι συμπαίκτες σου και να το αντιμετωπίσουν ευκολότερα. Αν πρόκειται να αλλάξεις παίκτη, φώναξε «αλλαγή» για να γνωρίζουν οι συμπαίκτες σου τι να κάνουν. 

• Άμυνα στη μπάλα – Όταν μαρκάρεις τη μπάλα, φώναξε «μπάλα» για να ενημερώσεις τους συμπαίκτες σου ότι μαρκάρεις τον συγκεκριμένο αντίπαλο. 

• Μία πάσα απόσταση – Όταν είσαι σε καλή θέση για να βοηθήσεις την πιθανή διείσδυση κάποιου αντιπάλου, φώναξε «βοηθάω» για να ενημερώσεις το συμπαίκτη σου ότι μπορεί να πιέσει την μπάλα γιατί βρίσκεσαι εκεί να σταματήσεις τη μπάλα αν ο επιθετικός τον περάσει. 

• Φώναξε ποιον μαρκάρεις – Όταν επιστρέφεις στη άμυνα, πηγαίνεις σε βοήθεια, ή απλά ξεκινάει μια νέα κατοχή του αντιπάλου, ΠΑΝΤΑ φώναξε τον αριθμό του παίκτη που μαρκάρεις. Βεβαιώσου και επικοινώνησε με τους συμπαίκτες σου ότι έχετε καλύψει όλους τους αντιπάλους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου